Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Септември 2018
Изнасяме сушени буби за САЩ
Проф. д-р Паномир Ценов, директор на Опитната станция по бубарство и земеделие във Враца

Изнасяме сушени буби за САЩ

print

e-mail facebook

 

- Г-н Ценов, всички мислят, че бубарството вече е музейна дейност, а вашата станция предлага произведена сурова коприна.

- Не само не е музейна дeйност, а ние имаме клиенти от цялата страна. Към нашето семе за буби има интерес от хората на село. Ние преработваме пашкулите, с две думи сме затворили цикъла.

- Преди години масово хората от Северозападна България отглеждаха буби през май, а сега?

- Бубарството никога не е прекъсвало, истина е, че понамаля през последните 25 години. Вече отново в почти всички райони на България се отглеждат буби. Но най-много в Северозападна България - Враца, Монтана и Видин. А най- голямото производство на пашкули в миналото беше в Хасковска област, а Северозападна България я следваше. Може би е така, защото бубите са алтернатива за поминък.

- Успяват ли хората да си изкарват пари от тази дейност?

- Зависи колко кутийки ще се отглеждат. Едно семейство обикновено отглежда от три до пет кутийки семена за месец. Добрите бубохранители от една кутийка изкарват към 30 кг пашкули. Нека сложим средно 100 кг добив. Изкупната цена е 15 лв. на килограм средно, като става дума за качество. Имам предвид не толкова големината, а качество на копринената обвивка на пашкула. Така от 100 кг могат да се докарат към 1500 лв. за един месец.

- Кога точно започват да се отглеждат?

- Към 10-ти май. Но могат да се отглеждат практически до края на септември, защото качеството на листата за хранене на бубите дотогава продължава да е добро.

- Защо хората спряха да гледат буби?

- Причините са комплексни. В началото на 90-те години имаше срив в изкупните цени на пашкулите и много хора се отказаха да ги гледат. Имаше и забавяния на плащанията, а през 1997 г. последва приватизация на дружествата, които изкупуваха пашкулите в страната.

- А сега, освен Опитната станция по бубарство и земеделие във Враца, кой друг изкупува бубите?

- Има фирми, които преработват, но не зная дали изкупуват и колко. Относно пазара имам сведения, че бубохранители си продават пашкулите в съседните страни Турция и Гърция. Но това са неофициални данни.

- Вие произвеждате и коприна, така ли?

- Ние сме научен институт и основната ни задача е производство на бубено семе, затова изкупуваме от производителите пашкули. Най-качествените от тях отиват за семепроизводство. Тези, които не отговорят на този стандарт, ги използваме за производство на коприна. Ние произвеждаме сурова, пресукана коприна. Продаваме и сухи пашкули.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Септември 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg