Пътят на коприната и България

пристанище Варна

Исторически е предопределено участието на България в Пътя на коприната. Бургас или Варна могат да се превърнат в едни от най-големите логистични центрове по маршрута му, свързващ Азия и Европа през Турция. Първият маршрут е северният, той минава през Москва, а вторият е южният – през Турция. Този втори маршрут стига до Истанбул и продължава по-нататък към Европа. Той няма откъде другаде да мине, освен през България. Китай предлага подобряване на цялостната инфраструктура, понеже има огромен излишък от финансови и производствени ресурси. Най-сигурният начин да се запазят и да се умножат тези ресурси е да се инвестират в инфраструктура.

Инициативата „Един пояс, един път“ на президента Си Цзинпин е дългосрочна стратегия на Китай за развитието на страната в стремежа й да се превърне в световен икономически лидер. Това е взаимноизгоден проект, от който ще спечелят не само Китай, но и страните, през които ще мине съвременният Път на коприната. Сред тях е и България.

От Бургас през Пловдив и София, а по-нататък по маршрута Видин-Калафат-Тимишоара-Сегед-Будапеща за броени часове ще сме в сърцето на Европа. Това е маршрут, по който могат да се движат огромно количество стоки, които буквално ще позлатят целия регион, включително България и Румъния. Трябва да поемем стоките и товарите, които идват от Гърция. Атина предостави на китайците за дългосрочно ползване пристанището в Пирея.

България е естествен кръстопът и би било безумие да не се използват тези стратегически предимства. С помощта на тази могъща страна можем да си оправим инфраструктурата, а това означава икономически растеж.

За съжаление България отсъстваше през май от срещата на високо равнище за Пътя на коприната, където присъстваха десетки правителствени и държавни глави. Каквото и да означава това, ние няма да можем да спрем или отклоним хода на световното развитие. Просто ще ни подминат.

БГНЕС (със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари