ОБЩИНА ИВАЙЛОВГРАД И ОБЩИНА СУФЛИ ЩЕ ПРИВЛИЧАТ ТУРИСТИ В ОБЩ МАРШРУТ 

Диана Маркова/Главен специалист "Култура и медии"/община Ивайловград

 Община Ивайловград и гръцката община Суфли могат да привличат туристи в общ маршрут, разкриващ миналото, настоящето и бъдещето на бубарството и копринарството. Те могат да бъдат алтернатива на масовия туризъм. Около това се обединиха, участниците в семинар, който се проведе в Ивайловград, във връзка с реализацията на проект "Бубарството и коприната - поминък на два съседни района". Изпълнител на проекта е неправителствената организация "Алианс за регионално сътрудничество и развитие Хасково", а община Ивайловград е партньор по проекта. 

За историческото развитие на сектора бубарство в Ивайловградския край и традиционните методи за производство на коприна разказа директорът на Историческия музей в Хасково Георги Граматиков. Ако в България говорим за производството на копринената буба само в исторически план, то в Гърция това се случва в настоящето. За него разказа Бадианидис Кристос, гръцки бизнесмен, собственик на бубарско предприятие, в което цикълът е затворен. Проектите и програмите на община Суфли за развитие на копринарството за целите на туризма представи Атанасис Горидис. 

Във връзка с реализацията на проекта бе организиран и експедиенски тур. Обект на тура бяха старите бубарски къщи в Ивайловград и селата: Мандрица, Долно Луково и Бяла поляна, както и тези в Суфли, превърнати в красиви хотели, в музеи или офиси. 

В тура взеха участие заместник кметовете: Йордан Араджиев от община Ивайловград и Кристодулос Паскалис от община Суфли. В Ивайловград гостуваха още Мицикас Димитрос - заместник председател на Общинското сдружение за коприна в Суфли, собственици на копринени предприятия, магазини и хотели от Гърция. От България в групата се включиха туроаператорски фирми от Хасково и София, които залагат на алтернативните форми на туризъм. 

Районът на Ивайловград има уникални примери за развитие на бубарството. Архитектурата на къщите е все още запазена, но се нуждае от големи инвестиции, е мнението на туроператорите. Тук тези архитектурни дадености ще бъдат интересни на чуждите туристи. Посещавайки Гърция и стария бубарски център в Суфли, може да се оформи туристически маршрут, който да включва и района на Ивайловград. 

Проектът "Бубарството и коприната - поминък на два съседни района", се реализира с финансовата помощ на Европейския съюз по Програма ФАР - Фонд за малки проекти, ТГС България - Гърция.

> Към съдържанието на информационен бюлетин брой 4 / 2005

 


< Информационен бюлетин