3600 лева заработват бубарите на сезон

  • 23 март 2015 06:34

  • 9104
  • 1
3600 лева заработват бубарите на сезон
©

3600 лв. годишно могат да печелят хората, които отглеждат копринени буби у нас. Това е печалбата за 4-те месеца труд през годината, защото сезонът на бубарството е през периода май-юни и август-септември.

За да изкарат тази сума заетите с този вид животновъдство, трябва да засадят поне 2 декара с черничеви насаждения. От тях ще произведат 280 кг пашкули, чиято изкупна цена в момента е 13 лв. за килограм. „Възвращаемостта на инвестициите в този отрасъл не идва веднага”, обясни пред „Монитор” проф. Паномир Ценов от Опитна станция по бубарство и земеделие във Враца.

Засаждането на 2 декара черничеви насаждения струва 4000 лв. Една кутия бубено семе струва 18 лв. От нея ще се получат около 25 – 30 кг. пашкули. За една кутийка са нужни 40 дръвчета. Условията за отглеждането на копринени буби трябва да се спазват строго. Сега много често копринените буби се гледат в стаи, навеси, гаражи. А за да се получи пашкул с добро качество, е нужно да се поддържа температура на въздуха от 23 до 25 градуса през периода на развитие, 75-80% влажност на въздуха, постоянно хранене, за да са едри пашкулите. Целият процес на производство на пашкули отнема около 45 дни.

За 1 кг пашкули са нужни средно 6 часа работа. Новата технология за отглеждане на бубите позволява да се режат направо клонки, а не черничеви листа. Това до известна степен облекчава труда на хората. Създадена е и нова порода черничеви дръвчета с височина на стеблото 30-35 см, което пък спестява катеренето.

Официална статистика за броя на българите, заети в този вид отрасъл, няма. Според проф. Ценов най-много бубари има в Северна България.

„Интерес към дейността има. Ако имаше и държавна субсидия, броят им щеше да е още по-голям”, твърди още проф. Ценов. Той е категоричен, че ако държавата помага на този тип животновъдство е възможно дори да привлечем чуждестранни инвеститори. В повечето старани членка на ЕС субсидията за 1 кг пашкул е между 6 и 7 евро. В Турция държавната подкрепа е 13 долара за килограм пашкули.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
9104 1

Коментари 1

Добави коментар
Мила Димитрова

2015.12.14 | 12:39

1
Пътят на коприната е минавал и ще мине през България.Засега субсидии ще получат от 2015год.всички земеделски стопани по директни плащания с черничеви градини над 5дка.Министерството на земеделието и храните е картотекирало всички новосъздадени градини до декември 2014 подадени чрез Текстилен Клъстер Коприна.Бубарството в България има проблем с референтната година,тъй като цели 25години не са гледани буби.Предвидено е чрез преработвателната промишленост да се получат субсидии и за пашкулите.но трябва всеки бубар да има компактна черничева градина.И ние и проф.Ценов вървим в една посока-промишлено бубарство.

Добави коментар

Водещи новини