Пътят на коприната в древен Китай
中国国际广播电台

      Пътят на коприната, прокаран преди 2000 години, е световноизвестен и като  мост между Китай и Европа, Азия и Африка внася важен принос за размяна на материалната и духовната култура между  Изтока и Запада.

  

       Пътят на коприната  води началото иси от Китай и минава през Централна, през Южна и Западна  Азия и се простира към Северна Африка. По този път голямо количество  коприна и копринени изделия са били пренасяни на Запад, затова е наричан пътят на коприната. Археологическите разкопки доказват, че Пътят на коприната е формиран през първи век преди н.е. през династията Хан. Южното направление на тогавашния копринен път  води  до Афганистан, Узбекистан, Иран до  Александрия в Египет. А другото му направление минава през  Пакистан и Афганистан и се простира до Персийския залив. Ако заминем от Кабул, можем да пристигнем до Карачи, даже и до персийската империя и Рим.

   След девети век, в резултат на напредъка в мореплаването, този традиционен  път по суша е към упадък. По време на династия Сун ,т.е. през десети век коприненият път рядко се използва за  търговски цели.

     През последните години по инициатива на ЮНЕСКО на ООН е изработен нов план за проучване на Пътя на коприната, с цел да се стимулира диалога и връзките между Изтока и Запада.