Бубарство може да осигури не само поминък, но и добри печалби

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бубарството бележи връх у нас в периода 1950-1975 г. Тогава над 100 000 домакинства в страната си осигуряват нормални доходи чрез този поминък. Годишно се получават 3000 т сурови пашкули. Копринената промишленост разполага с капацитет за производство на над 40 млн. метра плат. Неяснотите около собствеността и възстановяването на земята след 1990 г. отказаха мнозина от това препитание.
Имаме всички условия да възродим бубарството, отчитат специалистите.

Основната предпоставка за това е налице

Страната разполага с над 5 млн. черничеви дръвчета. “Ако те се използват, можем да произвеждаме до 1300-1500 тона пашкули без нито един лев допълнителни вложения”, твърди Симеон Бешков, председател на Съюза на бубохранителите в България.
По класическата технология всеки, който има черници, може да отглежда 1-3 кутийки буби. Напълно възможно е да се използват и черничевите насаждения по улиците на населеното място. За една кутийка буби са нужни 40 дръвчета. Триста черници могат да се отгледат на един декар земя. От кутийка буби се получават 25-30 кг пашкули. Средната изкупна цена на суровите пашкули сега е между 1.5 и 1.7 долара за килограм. За първо качество се плащат 2 долара/кг, за второ - 1.2 долара/кг, за трето - 0.2 долара /кг.

Минимум 5 дка черничеви градини са нужни

ако човек е решил да се захване сериозно с бубарство, припомнят специалистите. За създаването им ще трябват около 1 млн. лв., показват изчисленията на Съюза на бубохранителите. Парите са нужни за покупката на дръвчета (по 350 лв. едното), за оградна тел, за обработка на почвата (изораване, торене и т.н.). По цени от 1 юни т.г. изграждането на нов бубарник и неговото обзавеждане ще струва 400-450 хил. лв. Ако не се строи нова сграда, а се преустройва вече същестуващо помещение, ще трябват до 250 000 лв. Изчисленията са правени от експерти на съюза и земеделското министерство. За да са набавят тези пари, живеещите в планинските и полупланинските региони могат да кандидатстват за безлихвени дългосрочни кредити от Националния фонд за развитие на околната среда. Надежда за живеещите в другите краища на страната е ниският засега основен лихвен процент.
На 5 дка черничева градина може да се отгледат минимум 25 кутийки буби. От тях при нормални условия, ако се спазват изискванията, могат да се отгледат 1200 кг пашкули. Нова технология, разработена в Опитната станция по бубарство във Враца, позволява да се гледат 3-4 реколти годишно.
С процеса са ангажирани 2 души. Те са заети от април до септември включително. За килограм пашкули са нужни средно 3 часа работа от един човек. Първите 10-15 дена бубарят е зает максимум 2 часа на ден. Следващите 15 дни обаче се работи по 10 часа. Новата технология за отглеждане на бубите позволява да се режат направо клонки, а не черничеви листа. Това до известна степен облекчава труда на хората. Създадена е и нова порода черничеви дръвчета с височина на стеблото 30-35 см, което пък спестява катеренето.

В черничевата градина могат да се засадят и втори култури

- картофи, лук, зеле. Ако сградата е преустроена добре, напълно възможно е в нея да се отгледат и 2 реколти гъби. Съюзът на бубохранителите съвместно с ЦКС осигурява безплатно мицел за гъбите и изкупува реколтата. Така се гарантира целогодишен поминък на едно семейство.
Решилите да се захванат с бубарство могат да разчитат на услугите на Агросъюзинжинеринг. Фирмата работи съвместно със Съюза на бубохранителите и може да разработи проект за създаване и експлоатация на черничева градина. Дружеството подготвя и проект на сградата, в която ще се отглеждат бубите. Документацията съдържа архитектурно-строителна част плюс технология за отглеждане на бубите в различните възрасти - хранене, температура, влажност, как да се води борба с болестите и вредителите по бубите, как да се окачестви готовата продукция, как да се подготви за реализация. Процесът се описва точно по време и по дни, затова проектът може да служи за наръчник. При желание Агросъюзинжинеринг подготвя и пълната документация, нужна, за да се кандидатства за кредит.
Една кутийка с буби тежи 11.7 грама и съдържа 22 000 буби. По света тя струва 10-12 долара. У нас фирмите купуват кутийките от Опитните станции по бубарство за 1.5 долара и ги раздават безплатно на бубохранителите. Същите фирми изкупуват и суровите пашкули.
От 2.5 кг сурови пашкули се получава килограм сухи. Първо качество сухи пашкули се изкупуват за 7.5-8 долара/кг. За второ качество се плащат 5.5-6 долара/кг, а за трето качество - 1.5 долара/кг. Две хиляди и осемстотин долара е печалбата от 1000 кг сурови пашкули след продажбата на копринения плат.

Програма за развитие на бубарството

в планинските и полупланинските райони на страната прие колегиумът на Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа. Доходите на хората от тези краища са силно ограничени. Бубарството може да се превърне в стабилен източник на средства, но само ако се преустрои от любителска дейност в основен поминък на хората, отчитат експертите от министерството.


Разработени са два проекта - за създаване, поддържане и експлоатация на собствена черничева градина и за създаване на бубарник. За 1998 г. се предвижда да се създадат 100 черничеви градини, всяка от по 5 дка. За това са нужни 150 000 черничеви дръвчета на стойност 45 млн. лв. Не се предвижда изграждането на бубарници. За 1999 г. се планират 200 черничеви градини и 200 бубарника. По предварителни изчисления за тях са нужни общо 170 млн. лв. За 2000 г. разчетите на програмата сочат 1350 дка черничеви градини и 350 бубарника. Необходимите средства се изчисляват на 280 млн. лв. За 2001 г. се предвиждат 1450 дка черничеви градини и 400 бубарника на обща стойност 290 млн. лв.


Бубарството е подходящ поминък и за районите, в които предстои да бъдат закрити рудници, твърдят специалистите. Нужни са обаче три години, докато черничевите дървета станат годни за тази цел. Япония е готова да ни предостави кредит за развитие на бубарството в размер на 10 млн. долара. Предвижда се кредитът да бъде изплатен за 25 години при 5-годишен гратисен период и при 2.5% годишна лихва. Чака се обаче гаранция от българското правителството.

Бубите са като децата

Славка Димитрова, бубохранителка от Харманли


Занимавам се с бубарство от 1970 г. За мен това е допълнителен източник на доходи. По професия съм счетоводителка. Тази година гледахме буби само през май. Преди време сме отглеждали по две реколти, но се отказахме.


Тази година отгледахме 12-13 кутийки буби. Изкарахме около 1.5 млн. лв. Нямаме собствена черничева градина. Вземаме листи под наем. Разходите по наема формират около 40% от себестойността на суровите пашкули. Очакваме да ни върнат земята и тогава ще помислим за собствена градина.


С бубарство се занимава цялото ми семейство - съпругът ми, синът и снахата и моят свекър. Работата е много. Последните 15 дни си вземаме отпуск и работим от 5 сутринта до полунощ.


Напоследък бизнесът не е много доходен, защото животът поскъпна много. Ето тази година например работихме всички и успяхме да купим само един хладилник. Когато започвахме през 70-те години, с един килограм пашкули можехме да купим 3 кг сирене. Сега купуваме един.


Хората в Харманли отглеждат масово буби. Но започнаха да се отказват. Мнозина получиха земята си и се захванаха с тютюн, с производство на зеленчуци. По-доходно е. Фирмите, които изкупуват пашкулите, не могат да плащат по-скъпо. Те се съобразяват с международните цени и с цената на плата. Ако вдигнат изкупната цена за бубохранителите, коприната ще стане непродаваема.

Бубите са като малките деца. Трябва да се гледат с любов. Само тогава има резултат.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-?
    nimfata
    • - 1
    • + 8

    da tova e dobur zanaqt i mogebi dobre se izkarva ot nego.Mnogo interesno zanimanie e bobarstvoto..........

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    kiro
    • - 1
    • + 2

    e da podkrepqm neinoto mnenie i mislq kato zavur6a da se zanimavam s tova

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    rafta
    • - 1
    • + 3

    da we da qko razcepvaaaa

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    limona
    • + 4

    oooooooo da mnogo mi haresva bobarstvoto no me e malko gnus ot tezi givotni...

    Нередност?
  • 6
    bobone_ avatar :-|
    bobone_
    • - 3
    • + 10

    моля да ми дадете някаква информаци за бубарство или тел. за вразка

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-?
    6706
    • - 2
    • + 12

    Бих искал да знам повечи за бубарството.За самото производство на пъшкулите,за машините които са нужни,откъде може да ги закупим и на какви цени.към кого да се обърнем по въпроси за нормативната уредба,за евентуални субсидий в тази насока.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    оптимист
    • - 1
    • + 8

    Бих желал да знам все пак някой ще изкупува ли готовата продукция.

    Нередност?
  • 9
    neva61 avatar :-|
    neva61
    • + 2

    а тук като се пита,някой отговаря ли?!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал